Uthyrningspolicy

AB Hallstahem är ett allmännyttigt bostadsföretag ägt av Hallstahammars kommun. AB Hallstahem skall på marknadsmässiga villkor erbjuda ett tryggt och bekvämt boende och vara en pålitlig och rejäl hyresvärd, som ser sitt fastighetsinnehav långsiktigt och tar ansvar för sina fastigheter, hyresgäster och personal.

Söka lägenhet

AB Hallstahem använder ett Internetbaserat uthyrningsprogram och alla våra lediga bostäder presenteras på vår hemsida www.hallstahem.se.

Via hemsidan registrerar sig bostadssökande och söker själv aktivt önskad bostad. Sökanden som inte har tillgång till Internet är välkommen att kontakta uthyrningen på Hallstahem via besök eller telefon då hjälper vi sökanden. Vi ska göra allt för att du som kund får den bostad du vill ha.

Bostäderna förmedlas efter de antal ködagar sökanden har. Ködagar kan ej överlåtas till någon annan sökande utan den person som avser att bo i lägenheten ska vara folkbokförd på adressen. Får du kontrakt på en bostad och ångrar dig efter att kontraktet är utskrivet förlorar du dina ködagar med automatik.

Som bostadssökande måste man vara aktiv genom att höra av sig eller logga in sig på hemsidan inom ett år. I annat fall rensas sökanden automatiskt bort ur kön.

Kundbedömning

Man kan registrera sig som sökande vid 16 års ålder men sökande ska vara 18 år d.v.s myndig för att kunna intresseanmäla och teckna kontrakt på lägenhet.
Sökanden måste ha inkomst som måste styrkas minst 6 månader räknat från inflyttningsdagen för att betala hyran (med inkomst menas lön, pension, företagarinkomst eller a-kassa).
Sökandes inkomst ska stå i proportion till den aktuella bostadens hyresnivå.
Sökanden får inte ha hyresskulder eller andra betalningsanmärkningar. Hallstahem gör kreditupplysning på alla sökande.
Sökande ska vara den som avser att bo i lägenheten och då folkbokföra sig på adressen.

Begränsningar gäller för antalet boende i Hallstahems bostäder:
1 rok – max 3 personer 2 rok – max 4 personer
3 rok – max 6 personer 4 rok – max 8 personer
5 rok – max 10 personer

Referenser

Vi begär, om det ser nödvändigt ut, intyg från arbetsgivare och tidigare hyresvärd gällande hyres- inbetalningar och störningar. Det kan t ex finnas skäl att neka störande personer hyresavtal.

Interna byten

För att en hyresgäst ska kunna flytta till ny bostad hos Hallstahem gäller följande:
– Hyresgästen ska ha bott i nuvarande bostaden i minst ett år.
– En månads uppsägningstid från och med den sista den månad då kontrakt skrivs på ny bostad. Kan innebära att man får dubbel hyra under en månad.
– Hyran på nuvarande bostad måste vara betald liksom ev. fakturaskulder. Inga krav ska ha gått ut de senaste tre månaderna.
– Inga störningar från nuvarande bostad de senaste sex månaderna.

Obligatorisk hemförsäkring

Det är obligatoriskt att ha hemförsäkring när du flyttar in hos oss. Hallstahem erbjuder hemförsäkring som debiteras på hyresavin.