Till nyhetsarkivet

Hallstahem ger hyresreduktion till lokalhyresgäster

I veckan presenterade Regeringen i sitt krispaket 3 ett hyresstöd till de lokalhyresgäster som drabbas hårdast av coronakrisen. Hallstahem har beslutat att stötta de hyresgäster som omfattas av förslaget.

– Vi ser det som självklart att bidra med det vi kan. Stödpaketet är mycket välkommet och kommer i rätt tid. Det kommer kunna dämpa en del av den oro som många av våra lokalhyresgäster har och ge oss verktygen att underlätta för dem. Att hyresgästen betalar halva sin hyra borde ge en bra hjälp och att staten och vi som fastighetsägare tar ömsesidigt ansvar för att dela på den andra halvan är en rimlig lösning, säger Lina Andersson, marknads- och kommunikationschef för Hallstahem.

Paketet innehållet ett hyresstöd på 5 miljarder kronor till lokalhyresgäster inom hotell, restaurang och handel, där staten står för halva kostnaden för hyresnedsättningen. Hyresnedsättningen gäller för månadshyrorna i april-juni, alltså i tre månader.

– Nu måste vi snabbt få klarhet i detaljerna och utformningen av stödet samt vilka företag och branscher som stödet ska träffa,  så att det går till de lokalhyresgäster som drabbats hårdast i den här krisen. Inom kort kommer vi meddela berörda hyresgäster om upplägget och hur vi kommer att gå tillväga för att leverera stödet. Detta hoppas vi gör stor skillnad för de lokala småföretagarna här i Hallstahammar, säger Lina Andersson.

 

Jag har fått hyresavi för april, ska jag betala den i sin helhet?

Ja. Du betalar hela hyran nu. Så snart vi har alla förutsättningar klara för oss (senast 8 april då förordningen väntas komma) sker en återbetalning av halva hyran för april eller reduktion av hela månadshyran för maj, beroende på ditt önskemål som hyresgäst. Detta gäller endast de lokaler som omfattas av stödpaketet.

 

Vad gör Hallstahem för de hyresgäster som hyr lägenhet, och får begränsad betalningsförmåga i samband med krisen?

Vi är medvetna om att privatekonomin blir lidande i en sådan här kris, så är det för väldigt många oavsett om du bor i hyresrätt eller inte. I detta läge, precis som tidigare i den mer normala vardagen, är det viktigt att stödsystemen i samhället fortsätter att fungera, t ex a-kassan om man förlorar sitt jobb, försörjningsstöd från socialtjänsten etc. Det vi på Hallstahem har beslutat om hittills i denna krissituation kring våra hyresgästers förmåga att betala lägenhetshyran är att vi ska anta en något mer generös inställning när det gäller att driva hyreskrav till inkasso. Till dem som verkligen behöver det och hör av sig till oss, ska vi vara fortsatt hjälpsamma med avbetalningsplaner. Vi vet också att vår branschorganisation Sveriges Allmännytta jobbar hårt för att Regeringen som en krisåtgärd ska införa ett tillfälligt bostadsbidrag.

Har du frågor kring det här, kontakta Lina Andersson, tel 0220-77 40 05.